Zmiksuj kilka składników i dodaj jabłka. To szybkie ciasto zachwyca smakiem i wilgotnością

Dodano:
Ciasto z jabłkami i cynamonem Źródło: Shutterstock / from my point of view
Oto przepis na proste ciasto, które pokocha cała rodzina. Zachwyca bowiem smakiem, aromatem i wilgotnością, a robi się je niezwykle szybko. Będzie idealne na do kawy, na deser czy słodką przekąskę.

Jabłka to owoce dostępne przez cały rok. I warto z tego skorzystać, bo z ich dodatkiem można przygotować prawdziwe przysmaki. Chociażby przepyszne ciasta i desery. Wszyscy znają i uwielbiają szarlotkę, jednak jestem pewna, że temu aromatycznemu ciastu z kawałkami owoców też nikt się nie oprze. Doskonały smak, puszystość, duża wilgotność i prostota to jego niewątpliwe zalety.

Jakie jabłka dodać do ciasta?

Do szarlotki najlepiej wybrać jabłka, które są dość kruche i rozpadają się w czasie pieczenia. Jednak do mojego szybkiego ciasta ucieranego sprawdzą się niemal wszystkie jabłka, również i te twardsze. Pokrojone na kawałki dobrze zachowają swój kształt po upieczeniu, ale też świetnie nawilżą ciasto. Warto jednak wybrać owoce o słodko-winnym lub kwaskowym smaku. Te będą miały przyjemniejszy smak po upieczeniu, niż słodkie, deserowe odmiany jabłek.

Jak zrobić szybkie ciasto ucierane z jabłkami?

To ciasto z jabłkami robi się naprawdę szybko. Jego przygotowanie polega na zmiksowaniu jajek z cukrem, a potem z olejem i z pozostałymi składnikami. Na końcu ciasto miesza się z kawałkami jabłek i ewentualnie rodzynkami oraz posiekanymi orzechami. Ciasto można upiec w tortownicy lub w wąskiej, podłużnej formie.

Przepis: Szybkie ciasto z jabłkami

Aromatyczne ciasto z kawałkami jabłek i z cynamonem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jabłka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Miksowanie składnikówJajka wybij do miski, zmiksuj na puszystą masę z cukrem. Dalej miksuj, dodając stopniowo olej. Suche składniki wymieszaj w drugiej misce, dodaj do masy jajecznej, krótko zmiksuj.
  2. Dodawanie jabłekJabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę, dodaj do ciasta, wymieszaj łyżką.
  3. Pieczenie ciastaPodłużną, wąską formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piecz je ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Czym warto wzbogacić ciasta z jabłkami?

Do ciast z jabłkami warto dodać cynamon, który doskonale harmonizuje ze smakiem tych owoców i nadaje im niepowtarzalnego aromatu. Można też wsypać odrobinę mielonego imbiru czy goździków, które dodadzą wypiekowi wyrazu. Ciasta z jabłkami warto też wzbogacić rodzynkami czy orzechami, np. włoskimi.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...